Afferden

Afferden2022-01-31T11:28:27+01:00

Afferden

Het gemoedelijke Afferden telt iets minder dan 1.700 inwoners en is direct gelegen ten zuidoosten van Druten. Met de nieuwbouw van de wijk Tichellande groeien Druten en Afferden steeds meer naar elkaar toe. Het voorzieningenniveau in Afferden is, net als in veel kleine kernen in Nederland, een uitdaging. Kernachtig Druten staat voor het behoud van voorzieningen, sport en onderwijs in al haar kernen. Wat ons betreft is en blijft Afferden een gewilde plaats om te wonen.

Afferden in de belangstelling

Afferden staat regelmatig in de belangstelling. Tankstation Croonen is verkozen tot één van de beste tankstations van het land en ook over de gerealiseerde woningbouw is men lovend. Op de woningmarkt is er veel belangstelling voor de kern Afferden, blijkt onder andere uit de interesse in vrije bouwkavels. Als Kernachtig Druten stimuleren we nieuwbouw ook in de kleinere kernen, waarbij we het belangrijk vinden dat het karakter van de dorpen behouden moet blijven.

Ook op het gebied van evenementen en cultuur heeft Afferden veel te bieden voor zowel haar inwoners als de regio. Denk aan het Oafers Weekend of de inmiddels jaarlijkse en strak uitverkochte Maas en Waalse Oktoberfeesten. Prachtig om te zien wat deze initiatieven voor uitstraling hebben in de hele regio.

Kansen voor de agrarische sector

Het boerenland hoort in boerenhand. We hebben veel waardering voor de boeren in de veeteelt, land- en tuinbouw; zij vormen één van de belangrijkste pijlers in ons rivierenland. We willen dat de agrarische sector, op een verantwoorde wijze, kan blijven groeien en niet onnodig gehinderd wordt. Wat Kernachtig Druten betreft, krijgen agrariërs de ruimte voor nevenactiviteiten op het gebied van recreatie, toerisme, natuurbeheer of andere bedrijvigheid.

Recreatie in en rond Afferden

In en rond de kern Afferden is het verleden nog goed zichtbaar. Even buiten de dorpskern is een oude en monumentale korenmolen te vinden. Hoewel deze is gebouwd in 1869 kan hij door zijn goede staat nog prima draaien. Ook de kerk uit 1939 kent een bijzonder verhaal. Oorspronkelijk had de toren de hoogste van Maas en Waal moeten worden, maar helaas bleek de grond ongeschikt om die hoogte daadwerkelijk te realiseren. We moeten zuinig zijn op deze en andere markante dorpsgezichten in onze gemeente.