2. Wonen en onze Omgeving

2.1 Woningbouw
De woningnood is hoog. Niet alleen in Druten, maar in heel de regio. De huizen worden steeds duurder door het beperkte aanbod. De kans dat jongeren een woning kunnen kopen of huren is heel klein. Ook ouderen die kleiner willen gaan wonen, kunnen die stap niet maken omdat er geen geschikte woningen zijn. En dat is een probleem: al jaren is de groei van het aantal huishoudens groter dan de groei van het aantal woningen. Dit tekort loopt de komende jaren nog verder op. De voortdurende stijging van huurprijzen in de vrije sector en de prijzen van koopwoningen zijn hierdoor eenvoudig te verklaren.

De Woondeal Arnhem-Nijmegen moet ervoor zorgen dat er 1000 betaalbare huur- en koopwoningen worden gebouwd in onze gemeente in een periode van 10 jaar. Kernachtig Druten wil daarom dat er versneld bouwplannen worden gerealiseerd, passend bij de behoefte. Niet de projectontwikkelaar, maar de gemeente, moet de richting van deze planontwikkeling aangeven en bij nieuwbouw van woningen willen we voorrang voor onze inwoners. Een drietal doelgroepen hebben daarbij specifieke aandacht: (1) jongeren die graag in het dorp waar ze zijn opgegroeid willen blijven wonen, (2) senioren die behoefte hebben aan passende huisvesting dicht bij winkel- en gezondheidsvoorzieningen, en (3) jonge gezinnen die in de gemeente Druten willen blijven wonen of zich willen vestigen.

Als Kernachtig Druten willen we niet alleen meer woningbouw, maar ook kwalitatief hoogwaardige woningbouw. Dit willen we onder meer verwezenlijken door de aanstelling van een dorpsbouwmeester. Deze dorpsbouwmeester fungeert als adviseur die de architectuur en stedenbouwkundige kwaliteit in de gaten houdt en op een inhoudelijke manier plannen beoordeelt.

De gemeente heeft een belangrijke taak op het gebied van volkshuisvesting, in het bijzonder op het terrein van de sociale woningbouw. Deze “sociale” afspraken moeten vastgelegd worden in de prestatieafspraken met de woningcoöperaties. Huurders en bewoners moeten zelf meebeslissen wat er gebouwd moet worden en hoe hun wijk eruit gaat zien. De gemeente moet stimuleren dat er vanuit elke kern inwoners vertegenwoordigd zijn in de huurdersbelangen vereniging. Plan de Portier (locatie de oude school De Dijk) wordt voor de komende generaties beeldbepalend en moet het visitekaartje van Druten worden. Dit is een plan met een serieuze ambitie, waarin 50% van de woningen moet bestaan uit het betaalbare segment, conform de afspraken uit de woondeal. Met het verbeteren van de entree van Druten moet ook de verkeersveiligheid, fietsveiligheid en de herinrichting van de Raadhuisstraat worden aangepakt.

Ook heeft de gemeente Druten o.a. een grondpositie in Deest (locatie Versteeg), deze willen wij inzetten voor nieuwbouw voor jeugd en senioren. Grond voor sociale woningbouw moet betaalbaar blijven. Daarom moet de gemeente deze grond niet meer verkopen, maar in erfpacht uitgeven. Daardoor dalen de bouwkosten aanzienlijk en worden de huur- en koopprijzen lager en dat geeft starters en senioren nieuwe kansen.

Kernachtig Druten vindt het belangrijk dat mensen die in de gemeente komen werken, ook op een goede manier kunnen wonen. Er moet aandacht zijn voor arbeidsmigranten. Bestaande woonlocaties voor arbeidsmigranten zijn vaak ongeschikt zijn, gelet op de veiligheidssituatie, leefbaarheid of regelgeving. De gemeente moet met werkgevers betere afspraken maken en hierop toezien.

Standpunten Kernachtig Druten
• Het groeiende woningtekort vraagt dat de gemeente zich actiever opstelt op de grondmarkt.
• We zijn voor een zelfbewoningsplicht voor eigenaren en een anti-speculatie beding.

• We willen voorrang voor eigen inwoners bij loting van sociale huurwoningen.

• De gemeentelijke starterslening behouden en verhogen.

• Woningsplitsing moet worden toegestaan.

• Een facelift voor de Oranjebuurt in samenwerking met woningcorporatie Woonwaarts.

• Actief inzetten op opknap Introgebouw (Klepperheide) voor bv. jongerenhuisvesting.

• Herinrichten locatie van Woezik.

• Industrieterrein Kerkeland transformeren naar een woningbouwlocatie.

• We willen géén woningbouw in het hertenkampje aan de Roodhekkenpas. De groene buffer moet blijven als entree naar Druten.

• Geen woningbouw in beschermde dorpsgezichten.

• Het dorpse karakter van Puiflijk moet behouden blijven.

• Woningen voor arbeidsmigranten, een huisvestingsopgave voor gemeente en ondernemer.

2.2 Duurzaamheid en de energietransitie
Ons klimaat verandert drastisch en ook in Druten moeten we nú ingrijpen. Niet pas in 2040 willen we dat onze gemeente energieneutraal is (bestaand beleid), maar zoveel eerder als dat kan. Wij denken dat 2030 reëel is en zetten daar vol op in met het opwekken van zonne-energie. Daarom komt er in Druten 80 hectare aan grootschalige zonneparken te liggen. Met het al gerealiseerde zonnepark op de Uivermeertjes (17 hectare) hebben we één van de grootste drijvende zonneparken ter wereld in handen. Hier zijn we trots op. Ook de andere zonneparken worden parels en draagvlak hierbij vinden we noodzakelijk. Dat betekent dat deze parken alleen op logische locaties worden geplaatst. En dat betekent ook dat de gemeente Druten vrij blijft van windmolens, want met 80 hectare aan zonneparken wekken we veel meer energie op, dan dat we zelf nodig hebben. Al de extra energie brengen we in
voor de regio (RES Arnhem Nijmegen). Wij zijn solidair met andere gemeenten voor de enorme opgave die ons te wachten staat. Voorwaarde is wel dat we als gemeente zélf gaan over hoe en hoeveel energie we opwekken. De provincie en/of de regio hoeven zich hier niet mee te bemoeien.

Naast de grootschalige opwekking van energie, is er meer nodig om de klimaatverandering te doen stoppen. Onze inwoners en bedrijven spelen hierbij een cruciale rol. Kernachtig Druten vindt dat er meer aandacht moet zijn voor energiebesparing; want wat we niet verbruiken, hoeven we ook niet op te wekken. Besparen komt ons inziens te weinig aan bod in het huidige duurzaamheidsdebat en in het gemeentelijk beleid. Ook zijn er nog vele daken van woningen binnen onze gemeente onvoorzien van zonnepanelen. Moderne ontwikkelingen zoals elektrisch rijden moeten we ook faciliteren. Er moeten meer laadpalen komen en ook het gebruik van deel-auto’s moeten worden verkend.

Het duurzaamheidsloket krijgt een prominente plek in de uitvoering van het gemeentelijk beleid. Het loket werkt samen met het bedrijfsleven en lokale energiecoöperaties. Kerntaak van het loket is om onafhankelijke informatie te geven aan inwoners en actief te stimuleren op energiebesparing en opwekking voor woningen. De gemeente ondersteunt het energieloket met een locatie, communicatiemiddelen en aanvullende vakkennis en middelen.

Standpunten Kernachtig Druten
• Geen windmolens in de gemeente Druten! Dit geeft grote overlast en is bovendien onnodig met onze prestaties op het gebied van de opwek van zonne-energie.

• De afgesproken 80 hectare aan zonneparken is genoeg voor onze energiebehoefte.

• De aanleg van de zonneparken (de afgesproken 80 hectare) doen we zorgvuldig en op logische locaties; niet in drinkwater beschermingsgebieden!

• Binnen de regio (RES Arnhem Nijmegen) moet een eerlijke en redelijke verdeelsleutel tussen de gemeenten worden afgesproken.

• Inwoners en bedrijven moeten beter worden gestimuleerd om energiebesparende- en duurzaamheidsmaatregelen te treffen.

• Het duurzaamheidsloket en de subsidie mogelijkheden moeten worden gepromoot.

2.3 Milieu en Openbare ruimte
Kernachtig Druten heeft veel aandacht voor het openbaar gebied. De kwaliteit van het openbaar gebied bepaalt in grote mate het leef- en woongenot. Het onderhoudsniveau heeft een extra impuls nodig, geen verdere vermindering van kwaliteitsniveau openbare ruimte. We moeten goed zorgen voor ons groen, de fietspaden en wegen, de kernen en ons mooie buitengebied. Dit moet er goed onderhouden, opgeruimd en netjes uitzien. Ook zwerfvuil, dumpingen rondom de ondergrondse afvalcontainers, graffiti, hondenpoep, kattenoverlast en andere overlast moeten worden aangepakt en vernielingen worden snel hersteld. Waar mogelijk worden de kosten verhaald op de veroorzaker. De wijkteams functioneren goed, als gemeente blijven we deze teams stimuleren.

De gemeente stimuleert het schoonhouden van de eigen wijk en eigen omgeving, want als dat goed gebeurt, dan kan de afvalstoffenheffing omlaag. Het is daarbij normaal dat we ons afval scheiden, we zijn hier zelfs kampioen in! Een goed werkende milieustraat is hierbij noodzakelijk; want het huidige model is niet ideaal vanwege de lange wachtrijen, openingstijden en het scheiden van afvalstromen over 2 locaties. De gemeentewerf is niet langer geschikt als milieustraat. Het volledig verplaatsen en centraliseren van de milieustraat naar locatie Rodenburg moet worden gerealiseerd.

Groen is belangrijk en bomen hebben daarin een belangrijke plaats. Bomen leveren een grote bij drage aan ons groene imago en ons welbevinden. Bomen halen CO2 uit de lucht, in Europa moeten 3 miljard bomen worden gepland. Heel veel mensen maken zich zorgen om het klimaatprobleem en hebben het idee er niets aan te kunnen doen. Wij willen minimaal 1000 bomen planten in onze gemeente in de komende vier jaar. Ook willen we de voormalige bomenstructuur aan de Heersweg herstellen. We willen de tuin van de H.H.Ewaldenkerk betrekken bij het marktplein als groene ‘oase’.

In onze visie van een groene en schone openbare ruimte en natuur, passen niet de dagelijkse stortingen van tonnen aan zwaar verontreinigd slib in de Kaliwaal. Dit moet per direct worden gestopt.

Standpunten Kernachtig Druten
• Wij zijn voorstander van een groene openbare ruimte en groene tuinen. We willen minimaal 1000 nieuwe bomen planten binnen onze gemeente, het vergroenen van daken moet worden gestimuleerd en Druten moet deelnemen aan ‘Operatie Steenbreek’.
• We willen één centrale milieustraat, op een nieuwe locatie, met ruimere openingstijden.
• Extra ondergrondse afvalcontainers in Deest, met name in de Gaarden.
• Er moet worden gehandhaafd op afvaldumpingen en ‘bijzet’ afval rondom de ondergrondse afvalcontainers.
• Zwerfafval rapen door inwoners willen we blijven stimuleren. Vloggers, influencers en actiedagen (zoals de Landelijke opschoon dag of IVN-actie) kunnen een belangrijke stimulerende rol spelen.
• We willen het aantal bakken voor hondenpoep uitbreiden op logische locaties.
• De stortingen van verontreinigd slib in de Kaliwaal zijn we liever kwijt dan rijk! Druten moet al haar invloed uitoefenen om dit te stoppen.

2.4 Infrastructuur en Verkeer

Voor Kernachtig Druten is het belangrijk dat voetgangers en fietsers zich veilig kunnen voortbewegen in onze gemeente. De trottoirs moeten vlak liggen en voor iedereen (maar met name voor gebruikers van een rolstoel, rollator of kinderwagen en voor senioren) goed te gebruiken zijn. Wanneer dat nodig is, moeten voetpaden worden aangepast of vernieuwd. Op onderhoud- of herstelvragen van burgers moet direct worden gereageerd door de bel- en herstellijn.

Fietsen is gezond en het ontlast het milieu. Door het gebruik van de elektrische fietsen hebben steeds meer mensen de mogelijkheid om grotere afstanden af te leggen. Omdat deze fietsen sneller gaan dan normaal, leidt dit tot gevaarlijke situaties op de fietspaden en zeker voor ouderen. Ten behoeve van de fietsveiligheid pleiten we voor ruime, overzichtelijke fietspaden, die goed zijn verlicht. We blijven voorstander van voorrang voor fietsers op de rotonde. Tevens is het van belang een aantal oversteekplaatsen in de gemeente onder de loep te nemen en aan te passen (bijvoorbeeld oversteekplaatsen van Heemstraweg met name in Deest en Afferden). Scholen en sportaccommodaties moeten goed en veilig te bereiken zijn.

Druten is onlosmakelijk verbonden met de regio. Dat vereist goede verbindingen. Fiets en openbaar vervoer hebben prioriteit. Ook in het buitengebied. Kernachtig Druten wil zich inzetten voor verbetering van de lijnbusdiensten naar de Nijmeegse ziekenhuizen en het treinstation van Wijchen, dit in het bijzonder ten behoeve van en schoolgaande/studerende jongeren.

Met betrekking tot bereikbaarheid via de weg, willen we medewerking verlenen aan het verbreden van de Maas en Waalweg wanneer de provincie hiertoe actie onderneemt.

Standpunten Kernachtig Druten
• Fietsers op de rotonde krijgen voorrang in onze gemeente, net als in de gemeenten om ons heen.

• We realiseren een goed verlicht fietspad, rechtstreeks van de PAX/Tichellande naar sportpark de Gelenberg, langs of door het Drutens bosje.

• Veilige oversteekplaatsen over de van Heemstraweg.

• De Raadhuisstraat als 30 km weg inrichten van gemeentehuis tot Hooge Raedt.

• We onderzoeken de mogelijkheid van een extra ontsluitingsweg van de wijk Tichellande en we opteren voor een extra wandelpaadje vanuit de wijk de dijk op.

• Verkeersmaatregelen voor de kruising Mr. Van Coothstraat – Ooievaarstraat, en aandacht voor Kweldam en Vriezeweg in Deest.

• We willen een rechtstreekse busverbinding vanuit station Druten naar de Nijmeegse Ziekenhuizen en een rechtstreekse busverbinding naar het treinstation van Wijchen.

• Verbreding Maas en Waalweg i.v.m. goede doorstroming.

• Gratis parkeren moet blijven in Druten.