Wij hebben voor u de kernpunten van ons verkiezingsprogramma op een rij gezet, om inzicht te geven in wat wij samen met u willen bereiken. Vervolgens gaan we inhoudelijk op ons verkiezingsprogramma in.

De 15 Kernpunten

De verloedering van de openbare ruimte moet worden aangepakt.
2 Herinrichting van sportpark de Gelenberg voltooien door aanpassing van parkeervoorzieningen, veilige rijroute bewegwijzering en eventueel nieuwbouw sporthal.
3 Kernachtig Druten wil gelden en middelen beschikbaar stellen voor lokale evenementen en wijkbeheer.
4 Er moet worden gebouwd naar behoefte, in alle kernen en met grote aandacht voor zorgwoningen  en middeldure huurwoningen.
5 Druten moet energieneutraal zijn in 2040 o.a. door middel van stimulering duurzaamheidsleningen en subsidies voor energie besparende maatregelen.
6 Doorgaan met solide financieel beleid zodat gemeentelijke lasten niet verhoogd hoeven te worden.
Meer blauw op straat. Grote aandacht voor veiligheid, snelheidsovertredingen, drugsoverlast en vernielingen.
8 We willen een actieve voorlichting aan jeugd en ouders, in samenwerking met scholen en GGD aangaande alcohol, roken, drugsmisbruik en sexting.
9 Ambulancepost in Druten behouden.
10 Extra aandacht voor veilige fietsroutes met name van en naar scholen.
11 Goede huishoudelijke hulp voor senioren en hulpbehoevenden.
12 Uitbreiden van de regionale samenwerking in het land van Maas en Waal.
13 Een bioscoop in Druten.
14 Kernachtig Druten wil een aantrekkelijk centrum zonder leegstand, mogelijk door het aanstellen van een centrummanager.
15 De Veerdam en Afferdense en Deestse Waarden krijgen een belangrijke recreatieve functie.

 

 

 

Verkiezingsprogramma

1       Leefbaarheid

1.1    Zorg/WMO/Senioren
1.2    Jeugd
1.3    Sport
1.4    Voorzieningen en Cultuur
1.5    Onderwijs
1.6    Integratie

2       Wonen en de openbare ruimte                            

2.1    Woningbouw
2.2    Duurzaamheid
2.3    Milieustraat
2.4    Infrastructuur en Verkeer         

3       Financiën en Economie

3.1    Ondernemerschap
3.2    Werk en Inkomen
3.3    Toerisme
3.4    Agrariërs en Natuur

4       Lokaal Bestuur

4.1    Veiligheid
4.2    Gemeentelijke lasten
4.3    Regionale samenwerking
4.4    Dienstverlening

 

 

 

1     Leefbaarheid

1.1  Zorg/WMO/Senioren                     

De eerste jaren van de decentralisaties en de transitie in het sociale domein zijn achter de rug. De beoogde veranderingen hebben een aantal jaren nodig om goed geborgd te worden.

Kernachtig Druten wil een dorps- en wijkgerichte zorgaanpak. Door de huidige economische omstandigheden en de vergrijzing doen straks meer mensen een beroep op de zorg en het sociale vangnet van de gemeente Druten dan ooit tevoren.

Iedere inwoner/burger heeft talenten en mogelijkheden, daar willen wij op sturen. Iedereen moet mee kunnen doen binnen de gemeenschap. Dit geldt ook voor mensen die tijdelijk of permanent niet in de mogelijkheid zijn om betaald werk te doen. Eenzaamheid en armoede willen we zoveel mogelijk voorkomen.
Als er hulpvragen binnen komen, dan zal er samen met de inwoner gekeken worden naar een tijdig en adequaat antwoord. Dit hoeft dus zeker niet altijd een voorziening te zijn vanuit de Wmo. De capaciteit en de deskundigheid van het sociaal team moeten op orde zijn.

In een tijd waar er meer aanspraak wordt gedaan op de zorg (onder andere door vergrijzing) en dus ook het aantal ambulanceritten toeneemt, zouden wij een vertrek van de ambulancedienst uit onze gemeente niet wenselijk vinden. De cijfers laten zien dat het eerdere en tijdelijke vertrek van de ambulancepost uit onze gemeente resulteerde in een verdubbeling van de opkomsttijden.

Standpunten Kernachtig Druten

  • Gratis reanimatie cursus voor burgers. Aanhakend op het initiatief voor de jeugd in het kader van het rijbewijs, kan het aanbod, om een ehbo-avond te volgen, ook voor anderen gelden.
  • Wij willen de ambulancepost in Druten behouden.
  • Vrijwilligers en mantelzorgers die de gemeente ondersteunen bij de uitvoering van Wmo-taken verdienen de komende jaren speciale aandacht. Zij worden immers steeds belangrijker voor goede zorgverlening in de gemeente. Wij pleiten voor ondersteunende maatregelen voor vrijwilligers bijvoorbeeld door het Alzheimer Café (waar mantelzorgers ervaringen kunnen delen) geldelijk te steunen en nauw samen te werken met Stichting Meervoormekaar.
  • Inwoners van de gemeente die een beroep doen op zorg moeten worden ondersteund. Geen bezuinigingen, het beschikbare budget vanuit het Rijk moet volledig worden ingezet.
  • Wij maken graag gebruik van de gevraagde en ongevraagde adviezen van de adviesraad Sociaal Domein. Met behulp hiervan willen we tot een weloverwogen oordeel komen.

 1.2 Jeugd                    

Een veilige sociale omgeving, waarin kinderen zich gezond en optimaal kunnen ontwikkelen is belangrijk, de jeugd is de toekomst. Ieder kind heeft het recht ongestoord op te groeien in een veilige omgeving.

Uit onderzoek is gebleken dat het alcohol gebruik onder jongeren (18-) in onze gemeente hoger is dan gemiddeld in de regio. Dit geldt ook voor roken. Hoewel jongeren en ouders in de eerste plaats zelf verantwoordelijk zijn, vinden wij het van belang hier passende voorlichting te laten verzorgen.

Druten is een gemeente waar de jongere jeugd op vaste plaatsen uit kan gaan, denk aan Splash in Horssen en diverse feesten in Active en D’n Bogerd. Het is mooi om te zien dat ook jeugd uit de regio naar Druten komt! Dat willen we zo houden.

Place to Be heeft eveneens een toegevoegde waarde voor de jongeren in Druten.

 Standpunten Kernachtig Druten

  • Kernachtig Druten is voorstander van een actieve voorlichting aan jeugd en ouders, in samenwerking met scholen en GGD (aangaande alcohol, roken, drugsmisbruik en sexting). Inzet op preventie.
  • Controle uitoefenen op de organisatie Veilig Thuis, om wachtlijsten voor meldingen van huiselijk geweld en kindermishandeling te voorkomen. Een adequate aanpak.
  • De jongeren werker moet breed worden ingezet, aandacht voor preventie.
  • In de komende periode zullen we aandacht hebben voor de bestrijding van armoede onder kinderen uit gezinnen rond het bijstandsniveau. Zij moeten aanspraak kunnen maken op extra hulp.

 1.3 Sport                     

Een goed sport- en accommodatiebeleid beïnvloedt de leefbaarheid van Druten op positieve wijze. Investeren in sport is een investering in de toekomst. Sporten draagt bij aan een gezonde levensstijl en helpt bij het leggen van sociale contacten. We maken ons sterk voor het behoud van de bestaande sportvoorzieningen en de dorpshuizen in alle kernen en op gelijke wijze.

Standpunten Kernachtig Druten

  • Wij willen nieuwbouw van de sporthal De Heuvel op een te onderzoeken locatie.
  • Herinrichting van sportpark de Gelenberg moet worden voltooid. Parkeervoorzieningen, veilige rijroute, bewegwijzering (HCD) en eventueel nieuwbouw sporthal.
  • Het zwembad moet behouden blijven en worden meegenomen in het geheel van de besluitvorming op de Gelenberg.
  • De snuffelpas blijft gehandhaafd.
  • Actief Maas en Waal, de organisatie die gemeente-breed sportactiviteiten organiseert, ondersteunen.

1.4 Voorzieningen en Cultuur                

Kernachtig Druten wil de komende periode speciale aandacht voor de leefbaarheid in de gemeente door het in standhouden van de voorzieningen op het gebied van recreatie, cultuur, sport en ontspanning voor jong en oud. Dit moet voor alle verenigingen binnen alle kernen op gelijke wijze.

Een sterk lokaal verenigingsleven is van het grootste belang.

Voor veel organisaties is het werven van vrijwilligers een probleem. Veel vrijwilligers nemen daardoor teveel taken op zich. Potentiële vrijwilligers weten niet wat hen te wachten staat en schrikken van de grote tijdsinvestering.

 Het cultureel en historisch erfgoed is van en voor ons allemaal. In dit erfgoed (dat zijn onze collecties, archieven, monumentale gebouwen, historische landschappen, archeologische vondsten maar ook de verhalen en tradities van onze streek) moeten we blijven investeren.

Cultuur is belangrijk voor inwoners, bezoekers en ondernemers en daarom willen wij laagdrempelig contact met cultuur. We willen het Agora theater en de bibliotheek voor de inwoners behouden.

 Standpunten Kernachtig Druten

  • Wij zijn voorstander van vormen van betaald vrijwilligerswerk zoals bijvoorbeeld participatiebanen, waarbij combinaties van betaald en onbetaald werk mogelijk zijn.
  • Bioscoop in Druten, plannen stimuleren. Wij willen een haalbaarheidstoets laten uitvoeren.
  • Kernachtig Druten wil gelden en middelen beschikbaar stellen om lokale evenementen te behouden. Daaronder vallen bijvoorbeeld carnaval, de Leste Mert, Dickens dag maar ook de avondwandelvierdaagse, het gala van de Pax en de dag van Druten, de Kermis in Horssen, de feestweek in Deest, het Oaffers weekend en de oranje feesten in Puiflijk.
  • We willen kijken of vrijwilligers op andere wijze gecompenseerd kunnen worden. Vrijwilligerscompliment als aanvulling op of vervanging van jaarlijkse vrijwilligersbijeenkomst.
  • Invoeren van een cultuurpas (korting op cultuuraanbod).
  • Invoeren van een wijkbudget.
  • Cultuur aanbieden aan de jeugd door cultuursubsidie aan het SPOM (overkoepelend orgaan basisscholen).
  • Faciliteren van een ijsbaan in Druten op de markt en (indien mogelijk door het weer) in het Drutens bosje.
  • Deelnemen aan de Cultuurexpres

1.5 Onderwijs                    

Wij vinden het van belang dat onze scholen op de eerste plaats kwalitatief goed onderwijs bieden. Voor een vitaal platteland en de sociale cohesie in de dorpen is het voortbestaan van een school van groot belang. Het is goed als een kind in de buurt naar school kan. Door de veranderende samenstelling van de bevolking (door vergrijzing en krimp) daalt het aantal leerlingen geleidelijk. Hierdoor moeten schoolbesturen keuzes maken uit oogpunt van kwaliteit en kosten.

Standpunten Kernachtig Druten

  • Kernachtig Druten wil dat de gemeente zeggenschap krijgt als een school met sluiting wordt bedreigd in verband met de leefbaarheid in de betreffende kernen.
  • Het Tech-Lokaal is opgestart, daar moet nu verdieping worden aangebracht. We willen het Tech-Lokaal koppelen aan bedrijven uit de regio (stageplaats of het geven van masterclasses) om zo te motiveren en te inspireren en extra kennis binnen te halen.
  • Duitstalig onderwijs promoten met gelden vanuit de Euregio (samenwerkingsverband in onze Nederlands–Duitse regio).
  • Stimuleren gezond eetgedrag op basisscholen door aanbieden van “gratis fruit” project.

1.6 Integratie

Vluchtelingen die vanuit andere landen naar Druten komen, moeten goed worden opgevangen. De opvang en begeleiding van vluchtelingen is in Nederland vastgelegd in het bestuursakkoord “Verhoogde asielinstroom”. Er zijn twee groepen: statushouders (met een verblijfsvergunning) en vluchtelingen waarvan de status nog niet is bepaald.

Standpunten Kernachtig Druten

  • Als gemeente hebben wij een verantwoordelijkheid in de opvang van vluchtelingen. Deze is te bepalen volgens het evenredigheidsbeginsel (opvang op basis van het aantal inwoners).
  • Statushouders moeten worden geholpen om zich thuis te voelen in Nederland en in Druten en om deel uit te kunnen maken van onze samenleving. Immers iedereen doet mee. Dit betekent dat er een goede begeleiding moet zijn op veel verschillende terreinen, die financieel ook haalbaar is.

 

2     Wonen en de openbare ruimte                            

2.1 Woningbouw               

De woningmarkt is de laatste jaren flink veranderd. De economische vooruitzichten zijn positiever en dat stimuleert de woningverkoop, zowel in de nieuwbouw als bestaande voorraad. Daarnaast zetten demografische tendensen, zoals vergrijzing, zich voort.

Jongeren moeten in Druten kunnen blijven wonen. Passende (huur-)woningbouw voor starters is daarvoor noodzakelijk.

Belangrijk is ook dat er betaalbare huurwoningen beschikbaar komen onder de huurtoeslaggrens.

De woningbouwcorporatie moet worden aangesproken op haar maatschappelijke verantwoordelijkheid om bij te dragen aan de bouw van voldoende sociale huurwoningen. Uitgangspunt is: betaalbare, energiezuinige en levensloopbestendige huurwoningen.

Bij nieuwbouwprojecten zal er rekening gehouden moeten worden met levensbestendig bouwen, zodat men langer in de eigen woning kan blijven wonen. Bouwen in de kleine kernen willen we beperkt toestaan. Het karakter van de dorpen moet worden gehandhaafd, maar inwoners en hun kinderen moeten er kunnen blijven wonen.

Voor de bestaande woningvoorraad is ook aandacht. Het huisvestingsbeleid voor ouderen zal zich de komende tijd blijven wijzigen. Steeds meer ouderen willen zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen. Niet alleen zullen er hierdoor woningaanpassingen ontstaan, maar er moet ook gekeken worden naar de (her)inrichting en de leefbaarheid van de wijken.

Standpunten Kernachtig Druten

  • Er moet worden gebouwd naar behoefte. Dat betekent passend bij de vraag naar het soort woningen, de doelgroepen (zoals starters, alleenstaanden, gezinnen en senioren) en binnen alle kernen.
  • De gemeente moet de richting van de planontwikkeling aangeven en niét de projectontwikkelaar.
  • Van elk nieuwbouwproject moet minimaal 80% beschikbaar komen voor de markt.
  • Van elk nieuwbouwproject wordt vooraf een percentage betaalbare huurwoningen vastgelegd.
  • Duurzaamheid wordt een onderdeel van ieder nieuwbouwproject, dat is vanzelfsprekend. Bouw van energie neutrale woningen.
  • De termijn voor het verkrijgen van een bouwvergunning willen we Een bouwvergunning, zoals een flitsvergunning, moet binnen twee weken beschikbaar kunnen worden gesteld/worden verkregen.
  • Bouwen in de kernen van minimaal 5 woningen per jaar.
  • De starterslening moet blijven.
  • De blijverslening (als er vraag naar is) herinvoeren.
  • Woningsplitsing toestaan.
  • Bouwen van “eentjes” (losse kavels waarop nog geen woonbestemming rust en waarop individuele burgers vrijstaand willen bouwen) toestaan.

2.2 Duurzaamheid                    

Duurzaamheid is voor Kernachtig Druten van groot belang. De zorg voor het milieu is de zorg van ons allemaal. Het akkoord van Parijs verbindt ons in de opgave naar een duurzame toekomst. Onze samenleving moet in 2050 energieneutraal zijn. Kernachtig Druten streeft er naar om dit eerder te realiseren, namelijk al in 2040. Een energie neutrale gemeente bereiken we door voor elke vierjaarlijkse raadsperiode concrete uitvoeringsplannen op te stellen.

We stimuleren inwoners, bedrijven en verenigingen gezamenlijk de schouders eronder te zetten en innovatieve oplossingen te bedenken en mogelijk te maken.

Kernachtig Druten onderschrijft het Tienpuntenplan-energie van het Gelders Energieakkoord.

Energie neutrale woningen, woningen zonder gas- en elektrameters zijn de toekomst, investeren in deze woning moet gestimuleerd worden.  Kernachtig Druten  wil inwoners, verenigingen en ondernemers de komende periode meer mogelijkheden bieden voor zonnepanelen door bijvoorbeeld stimuleringssubsidies. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor het isoleren van woningen.

Standpunten Kernachtig Druten

  • Druten moet energieneutraal zijn in 2040.
  • Stimulering duurzaamheidsleningen en subsidies voor energie besparende maatregelen.
  • In de planvorming alle technologische mogelijkheden en vooruitgang betrekken.
  • Gedegen onderzoek doen bij maatregelen die een grote impact hebben op de leefomgeving.
  • Een referendum uitschrijven als er windmolens geplaatst moeten worden.
  • Straatverlichting zo snel mogelijk omschakelen naar LED.
  • Faciliteren van energietransities voor gemeenschapshuizen en sportaccomodaties.
  • Het energieloket van de gemeente promoten, om het energieverbruik te doen verminderen.

 2.3 Milieustraat                 

We wonen graag in een schone, leefbare wijk. Het is normaal dat mensen zelf een bijdrage leveren aan het onderhoud en het schoonhouden van hun tuin, balkon en straat. De gemeente stimuleert het schoonhouden van de eigen wijk en buurt, want als dat goed gebeurt, dan kan de afvalstoffenheffing omlaag

De milieustraat is verouderd en moet worden opgewaardeerd. Er staan regelmatig lange wachtrijen, dit komt de logistiek niet ten goede.
Op de huidige locatie moet de milieustraat, eventueel door uitbreiding van de locatie, worden aangepast. De verkeersstromen ‘betaald’ en ‘gratis’ zouden dan ook efficiënter kunnen worden ingedeeld.

Standpunten Kernachtig Druten

  • Milieustraat optimaliseren, verbeteren logistiek.
  • Iedere week de mogelijkheid om gratis groen en snoeiafval in te leveren.

2.4 Infrastructuur en Verkeer              

Kernachtig Druten heeft veel aandacht voor het openbaar gebied. Dit moet er goed onderhouden en netjes uitzien. De kwaliteit van het openbaar gebied bepaalt in grote mate het leef- en woongenot. De leegstand van panden leidt tot verpaupering en geeft een negatieve uitstraling. Er moet extra inzet worden gepleegd voor het verwijderen van zwerfvuil. De vervuiler moet worden aanpakt en betalen, dus niet bezuinigen op handhaving. De bestrijding van het illegaal dumpen van (huis)afval en de overlast van hondenpoep verdienen bijzondere aandacht.

In de komende raadsperiode wil Kernachtig Druten extra geld beschikbaar stellen om het openbaar groen in kwalitatief opzicht te verbeteren in alle kernen met speciale aandacht voor Druten-Zuid.

Standpunten Kernachtig Druten

  • Extra aandacht voor veilige fietsroutes van en naar scholen. Verkeersmaatregelen treffen onder andere bij de overgang tussen Albert Heijn en de Pax, de oversteek Druten-West en Van Heemstraweg en de kruising Mr. Van Coothstraat-Ooievaarstraat.
  • Openbaar groen moet goed worden onderhouden, waar mogelijk met behulp van ondersteuning door bewoners(organisaties).
  • Openbare toiletten in centrum van Druten.
  • Wij willen het groene karakter van onze gemeente in stand houden en verder versterken door meer bomen aan te planten en te streven naar een duurzaam bomenbestand. Kernachtig Druten is bereid daarvoor middelen beschikbaar te stellen.
  • Ontsluiting Druten-West naar Van Heemstraweg.
  • Integrale oplossing locatie Markt-Molenhoek realiseren.
  • Fietspad Kerkstraat (bij voormalig Vionterrein).
  • Tichellande aansluiting met de dijk realiseren voor fietsers en voetgangers.
  • Aanpak verloedering Introgebouw en ruimte eromheen.
  • Vrij zicht op de Waal handhaven.

 

3     Financiën en Economie

3.1 Ondernemers                    

In Druten wordt niet alleen gewoond, maar ook volop gewerkt. Druten moet een gemeente blijven met een aantrekkelijk klimaat om te wonen en te werken. Een goede samenwerking tussen gemeente en ondernemers is van groot belang. Onze doelstelling is het versterken van de economische structuur van Druten, het stimuleren van de werkgelegenheid en het verbeteren van het bedrijfsklimaat. Het midden- en kleinbedrijf is dé banenmotor van de gemeente. Als het goed gaat met de lokale ondernemers, dan gaat het goed met de gemeente en de gemeenschap.

De ondernemers in de gemeente Druten zijn van grote betekenis voor de gemeenschap. Zij zorgen voor werkgelegenheid en met hun maatschappelijke betrokkenheid voor ondersteuning van maatschappelijke initiatieven. De gemeente dient hier oog voor te hebben. Dit betekent dat de gemeente deze ondernemers dient te faciliteren daar waar nodig.

Het is belangrijk dat ondernemers kunnen ondernemen. Een aantrekkelijk winkelcentrum is van toegevoegde waarde voor inwoners en trekt mensen aan van buitenaf

Standpunten Kernachtig Druten

  • Kernachtig Druten wil de leegstand in het centrum aanpakken en zoeken naar creatieve oplossingen om leegstaande panden te vullen.
  • Kernachtig Druten wil een centrummanager die een bijdrage levert aan het leefbaar houden van het centrum en het tegengaan van leegstand. Deze persoon zou ook een aanjager kunnen zijn van of initiatieven ontwikkelen voor een bioscoop.
  • Kernachtig Druten wil samenwerken met ondernemers binnen een sterke ondernemersvereniging. Het is belangrijk dat er een goede samenwerking is van de ondernemers in de gemeente en de regio.
  • De lokale ondernemers moeten kans maken bij gemeentelijke aanbestedingen. Er dient bij een aanbesteding altijd een Drutense ondernemer uitgenodigd te worden om een aanbod te doen.
  • Ondernemers kunnen zelf goed bepalen wanneer hun winkel open of dicht gaat. De huidige winkeltijdenwet geeft de gemeente de mogelijkheid om winkeltijden flexibel. Wij willen deze winkeltijdenwet leidend laten zijn en de openstelling overlaten aan de winkeliers. Geen extra beperkingen.

3.2 Werk en Inkomen                   

Wij willen de mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan het werk helpen. De beste sociale voorziening is volgens ons een betaalde baan.

Wie in een uitkeringssituatie belandt, moet zo snel mogelijk weer aan het werk. Alleen voor mensen die echt niet kunnen werken is er ondersteuning.

Kernachtig Druten wil dat iemand die van een uitkering naar een baan gaat, er financieel merkbaar op vooruit gaat.

Wij willen uitkeringsgerechtigden verplichten om een opleiding te volgen of werkzaamheden uit te voeren, terwijl de gemeente hen begeleidt naar een betaalde baan. Wij vinden dat er van hen een tegenprestatie gevraagd mag worden. Jongeren met een uitkering die kunnen werken moeten aan het werk zijn.

Standpunten Kernachtig Druten

  •  Het zwerfafval team optimaliseren, breed inzetten, dus ook voor groenonderhoud en ondersteuning van bijvoorbeeld de sportclubs.
  • Re-integratietraject voor werkloze inwoners wordt zo snel mogelijk opgestart. Dit moet prioriteit en continue aandacht hebben van de gemeente.
  • Wij willen een onderzoek naar de haalbaarheid van een eigen Werkbedrijf Druten-Wijchen om meer grip en regie te krijgen op de begeleiding van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.
  • Stichting Meervoormekaar inzetten om de Verordening tegenprestatie participatiewet 2017 uit te voeren.

3.3 Toerisme                   

Recreatie en toerisme zijn belangrijke dragers van onze lokale economie. Wij willen dat de gemeente recreatieve ondernemers stimuleert en pleiten voor een ruime recreatieve openstelling van de natuur in de Uiterwaarden en de binnendijkse natuurgebieden. Indien natuurwaarden bedreigd worden door “wetsovertreders” stimuleren wij actieve handhaving om de belangen van natuur en recreatie te beschermen.

Het gebruik van e-bikes heeft ertoe geleid dat steeds meer mensen, ook voor langere afstanden, gebruik maken van de fiets. Een goede zaak. Ouderen fietsen langer en mensen kiezen vaker voor de fiets als het gaat om woon-werkverkeer. Kernachtig Druten vindt dat er goede en veilige fietsverbindingen moeten zijn. Uiteraard spelen de fietsvoorzieningen ook voor de gemeente als toeristische trekker een grote rol. Toekomstige bezoekers van Druten moeten verleid worden langer te blijven en terug te komen.

Standpunten Kernachtig Druten

  • Veerdam wordt een toeristische trekpleister.
  • Fietstoerisme (project e-bike regio) en het plaatsen van extra bankjes en oplaadpunten voor e-bikes. Fietspont vaker laten varen bij evenementen.
  • Promotie opening Afferdense en Deestse Waarden groots aanpakken, informatiepunt en –borden.
  • Kamperen en toeristische activiteiten bij de boer mogelijk maken.

3.4 Agrariërs en Natuur                   

Het boerenland hoort in boerenhand, we hebben veel waardering voor de boeren in de veeteelt, fruitteelt, land- en tuinbouw; zij vormen één van de belangrijkste pijlers in ons rivierenland. We willen dat de agrarische sector, op een verantwoorde wijze, kan blijven groeien en niet onnodig gehinderd wordt.

Natuur en milieu bieden kansen voor bedrijven. En in het bijzonder agrarische bedrijven kunnen helpen natuur en milieu te beschermen en onderhouden. Wij geloven daarom niet dat het zin heeft om extra milieuregels op te leggen.

Standpunten Kernachtig Druten

  • De agrarische ondernemers krijgen de ruimte voor nevenactiviteiten op het gebied van natuurbeheer of andere bedrijvigheid.
  • We stimuleren agrariërs om ook aan landschapsbeheer te doen.

 

4     Lokaal Bestuur

4.1 Veiligheid               

Hoewel de gemeente Druten een relatief veilige gemeente is, vinden wij het van belang dat zowel leefbaarheid als veiligheid aandacht krijgen. We willen meer controle op straat en willen minder afhankelijk zijn van het beleid van de nationale politie. De politie moet voor burgers zichtbaar en vindbaar zijn, niet alleen in noodsituaties.

Het recht op privacy vinden wij belangrijk. In de gebieden waar sprake is van overlast, vandalisme of verhoogde kans op criminaliteit kan cameratoezicht worden ingezet.

Het gedrag van de weggebruiker is bepalend voor de veiligheid op straat, wij als Kernachtig Druten willen de snelheidsduivels aanpakken.

Standpunten Kernachtig Druten

  •  Aanpak hardrijders. Snelheidscontroles binnen de bebouwde kom worden gericht ingezet om de verkeersveiligheid te vergroten.
  • Druten moet kunnen sturen op het lokale beleid dat de nationale politie in onze gemeente voert.
  • Inzetten van cameratoezicht.
  • Herinvoeren leefbaarheidssurveillant.

4.2 Gemeentelijke lasten           

Kernachtig Druten staat een gezond en solide financieel beleid voor met een structureel sluitende begroting. Dat betekent dat alle uitgaven moeten passen

De gemeente dient zich niet op te stellen als spaarbank. Kernachtig Druten vindt dat geld besteed dient te worden om (nieuw gewenst) beleid mogelijk te maken. Dit is in het belang van onze inwoners!

Standpunten Kernachtig Druten

  •  Gemeentelijke lasten alleen verhogen met de jaarlijkse inflatiecorrectie.

4.3 Regionale samenwerking             

Wij zijn een groot voorstander van regionale samenwerking. De regionale bestuurskracht vergroten, zien wij als een oplossing om nieuw beleid te initiëren en om zaken efficiënter te organiseren. Op termijn is een herindeling in het land van Maas en Waal noodzakelijk.

Omdat er steeds meer taken op het gebied van zorg en jeugd van de centrale overheid op het bordje komen van de gemeenten, is samenwerking eigenlijk noodzakelijk om een blijvend goede service te bieden aan de burger.

Standpunten Kernachtig Druten

  •  Regionale samenwerking moet zich ook richten op de gemeente West Maas en Waal.
  • Doorontwikkelen van Werkorganisatie Druten-Wijchen.
  • Samenwerking met diverse externe organisaties, onder andere op het gebied van onderwijs, cultuur, toerisme en sport.

4.4 Dienstverlening          

Optimaliseren van de dienstverlening aan burgers en bedrijven is één van onze kernpunten. We verwachten van de gemeente dat ze dienstbaar en modern is. Digitalisering heeft voor ons daarom een hoge prioriteit

 Standpunten Kernachtig Druten

  • Verruim de openingstijden van het gemeentehuis buiten kantoortijden.
  • Er moet aandacht zijn voor burgers die zaken traditioneel willen regelen.
  • Terugdringen bureaucratie.