4. Lokaal Bestuur
4.1 Dienstverlening burgers en bedrijven
In de dienstverlening aan burgers en ondernemers moet verder worden geïnvesteerd. Het optimaliseren van de dienstverlening aan burgers en bedrijven is één van onze kernpunten. Het is belangrijk voor ons dat onze gemeente dienstbaar en modern is. We blijven kritisch op de dienstverlening en bereikbaarheid van het ambtelijk apparaat. Ambtenaren zijn er voor burgers en bedrijven, niet andersom.
De gemeentelijke dienstverlening moet daarom dusdanig zijn ingericht dat zij voor inwoners en met name de senioren laagdrempelig en toegankelijk is. Het moet voor senioren mogelijk zijn om mondeling contact met de gemeente op te nemen en direct hulp te krijgen bij het regelen van hun zaken. Kernachtig Druten wil verder dat onze gemeente de senioren regelmatig informeert over de mogelijkheid om beroep te doen op een onafhankelijke cliënt ondersteuner, ook als dit extra kosten met zich meebrengt.
We willen met de bezem door overbodige, tegenstrijdige, nutteloze en niet-handhaafbare regels en die zoveel als mogelijk schrappen of vereenvoudigen. De reactietijd op mails of vragen van burgers moet maximaal 5 werkdagen (één week) zijn in plaats van de te lange huidige doorlooptijden.
De gemeente moet organisatoren van evenementen ondersteunen waar dat kan. Van het uitlenen van materiaal (dranghekken en bebording) tot kennisbevordering over relevante thema’s of het minimaliseren van legeskosten. Ook moet de gemeente meedenken in mogelijkheden in plaats van onmogelijkheden voor evenementen. Zorgvuldigheid en veiligheid staan voorop, maar de bureaucratie en doorlooptijden moeten worden verminderd.
Betrek de burger in een vroeg stadium bij de besluitvorming van zaken die onze inwoners raken. Niet pas als het plan al klaar is, maar in de allereerste fase, bij de opinievorming. Betrek de ideeën van de inwoners daadwerkelijk in het te vormen beleid, zeker bij de nieuwe omgevingswet die in 2022 van kracht is.
Standpunten Kernachtig Druten
• Aanstellen van Kernenwethouders die structureel overleg hebben met inwoners, dorpsraden en verenigingen.
• Vergunningverlening voor evenementen moet eenvoudiger en sneller. Stop de bureaucratie. Daarbij moet de gemeente meedenken in mogelijkheden in plaats van onmogelijkheden.
• Twee jaarlijks moet er onder inwoners een tevredenheidsonderzoek worden uitgevoerd over de dienstverlening van onze gemeente en ambtenaren.
• De “paarse krokodil” regels jaarlijks toetsen.
• Reactietijd op vragen van inwoners bedraagt maximaal 5 werkdagen (één week).
• Betrek burgers bij de invoering van de nieuwe omgevingswet.
4.2 Gemeentelijke lasten en Financiën
Kernachtig Druten staat een gezond en solide financieel beleid voor met een structureel sluitende begroting. Er voltrekken zich grote veranderingen in onze samenleving. Veel nieuwe taken en verantwoordelijkheden op het gebied van zorg en welzijn zijn overgedragen van het Rijk aan de gemeenten. Deze overheveling van nieuwe taken naar de lokale overheid gaat gepaard met grote bezuinigingen, opgelegd door de Rijksoverheid. Dit is feitelijk een winstwaarschuwing voor onze inwoners. Daarom zal de gemeente Druten meer prioriteit moeten leggen bij de daadwerkelijke vraag en behoeften van de inwoners. Niet meer het aanbod van de welzijnsorganisaties en instellingen is bepalend, maar de vraag en behoeften van onze inwoners. Kernachtig Druten wil zuinig omgaan met overheidsgeld, niet meer uitgeven dan er binnenkomt en geen lasten van nu doorschuiven naar volgende generaties.
Standpunten Kernachtig Druten
• Het streven blijft om de gemeentelijke lasten alleen te verhogen met de jaarlijkse inflatiecorrectie. Alleen indien nodig mag de gemeente hiervan afwijken.
• Bij noodzakelijke bezuinigen moet niet alleen naar de voorzieningen en inwoners worden gekeken maar ook naar de ambtelijke organisatie.
• We willen de mogelijkheid verkennen bij de bepaling van de WOZ-waarde van woningen om de gerealiseerde duurzaamheidsmaatregelen van de woning buiten beschouwing te laten.
4.3 Regionale samenwerking
De gemeente Druten blijft een zelfstandige gemeente. In het kader van kosten efficiëntie en effectiviteit kunnen enkele gemeentelijke taken worden uitbesteed of op thema’s worden samengewerkt. Daarom zoekt de gemeente Druten de samenwerking op met haar buurgemeenten in de regio: West Maas en Waal, Beuningen en Wijchen.
Wij zijn een groot voorstander van regionale samenwerking. De regionale bestuurskracht vergroten, zien wij als een oplossing om nieuw beleid te initiëren, om zaken efficiënter te organiseren en om meer zeggenschap te hebben binnen gemeenschappelijke regelingen.
Kernachtig Druten wil echter in deze periode investeren in de dienstverlening van de WDW (Werkorganisatie Druten-Wijchen) en niet in het gemeentelijk herindelingsvraagstuk. We willen taken uitbesteden of samen met andere gemeenten uitvoeren als daarmee voordeel wordt behaald.
Standpunten Kernachtig Druten
• Druten blijft een zelfstandige gemeente. Een gemeentelijke herindeling is niet aan de orde.
• We blijven investeren in de samenwerking met onze buurgemeentes.
• Investeren in de dienstverlening van de werkorganisatie Druten-Wijchen voor onze inwoners.