1. Leefbaarheid
1.1 Zorg
Gezondheid en preventie staan, mede door het coronavirus, hoog op de politieke agenda. Hoe belangrijk een gezonde leefstijl is, heeft eigenlijk geen toelichting meer nodig. Alleen wie gezond is en goed in z’n vel zit, kan voluit meedoen in de samenleving.
Kernachtig Druten wil een dorps- en wijkgerichte zorgaanpak. Door de huidige economische omstandigheden en de vergrijzing, doen straks meer mensen een beroep op de zorg en het sociale vangnet van de gemeente, dan ooit tevoren. De overheid verlangt van mensen dat ze langer zelfstandig thuis blijven wonen, ook als ze met lichamelijke of psychische beperkingen te maken hebben. Dit vereist een goede zorg aan huis, evenals goede begeleiding, van professionele zorgverleners en van mantelzorgers. Ondersteuning van mantelzorgers is weer van belang om ervoor te zorgen dat zij het langer en beter volhouden.
Voor een betere ‘hart veiligheid’ is er nog werk aan de winkel. We willen een gemeente worden met een volledig dekkend netwerk van AED’s.
Standpunten Kernachtig Druten:
• Een 100% AED dekking in de gemeente Druten.
• Doorgaan met gratis reanimatiecursus en/of EHBO-avonden voor burgers.
• We volgen het landelijke beleid ‘eigen bijdrage huishoudelijke hulp’.
• Financiële tegemoetkoming van mantelzorgersmet een ‘mantelzorgwaardering’.
1.2 Jongeren
Jongeren hebben de toekomst en zij verdienen een prominente plek in Druten. Er moeten voldoende onderwijs-, cultuur- en sportvoorzieningen en uitgaansmogelijkheden voor hen zijn. Een bruisend verenigingsleven, goed openbaar vervoer, horeca en activiteiten moeten het voor jongeren aantrekkelijk maken om in Druten te blijven wonen. Naast theater leent de zaal van de Bogerd zich ook prima voor muziekoptredens, artiesten en Dj’s. Dit zou een welkome verrijking op het Drutens uitgaansleven kunnen zijn. Mogelijk kan d’n Bogerd zich door ontwikkelen
naar een poppodium.
Door grote groeiende gezondheidsverschillen, raken kwetsbare kinderen en jongeren op achterstand. Kernachtig Druten wil zich inzetten voor een gezonde jeugd, vraagt om een actief preventiebeleid en te blijven investeren in het jeugdwerk.
We staan voor een sluitende aanpak om overlast te bestrijden en in het bijzonder als gevolg van drugsgebruik. Jongeren die hiermee te maken hebben, willen we actief ondersteunen om hiervan af te komen. Kennen en gekend worden door partners in de lokale keten, zoals de wijkagenten, (jeugd) buitengewoon opsporingsambtenaren (BOA’s), straatcoaches en jongerenwerkers, is daarbij voor jongeren in onze gemeente van groot belang.
Standpunten Kernachtig Druten
• We willen voor jongeren meer evenementen, initiatieven hiertoe moeten ondersteund worden.
• Niet bezuinigen op subsidie voor jeugdwerk.
• De jongerenwerker niet alleen inzetten voor de “problematische jeugd”, ook voor preventie voor alle jeugd.
• Een actieve voorlichting aan jeugd en ouders, in samenwerking met scholen en GGD (aangaande alcohol, roken, drugs en pesten).
• Drugsoverlast en drugs dealen moet streng worden aangepakt.
1.3 Senioren
De senior van nu is niet meer de senior van 30 jaar geleden. Senioren betekenen veel voor de samenleving in de gemeente Druten. Een grote groep senioren is actief in verenigingen en maatschappelijke organisaties. Hun ervaring is van grote toegevoegde waarde. Bovendien hebben senioren tijd om een actieve rol in de samenleving te spelen.
Het is nu al duidelijk dat het aantal senioren in onze gemeente toeneemt. Dit resulteert in een hogere zorgvraag. De gemeente heeft een regiefunctie op het aanbod van zorg en welzijn. Het is belangrijk dit goed te blijven monitoren.
Senioren die in toenemende mate hulpbehoevend en minder mobiel worden, kunnen in een maatschappelijk isolement terechtkomend. Eenzaamheid is een ontwikkeling die niet onderschat mag worden. Seniorenverenigingen (Dronio en KBO) vervullen een belangrijke rol in het actief blijven van senioren. Zij zijn van toegevoegde waarde voor het activeren van een sociaal netwerk. Deze verenigingen moeten structureel financieel worden ondersteund.
Standpunten Kernachtig Druten
• Seniorenverenigingen en hun initiatieven moeten door de gemeente structureel financieel ondersteund worden. Zo kan het eigen clubhuis van Dronio behouden blijven en de open eettafel in Deest worden voortgezet.
• Om een sluitende aanpak te krijgen, zetten we in op regelmatig overleg tussen politiek, stichting Meer Voor Mekaar en de seniorenverenigingen.
• We willen onderzoeken of zorghofjes en lokaal gemengde woonvormen voor senioren en jongeren een bijdrage kunnen leveren aan de sociale cohesie in de gemeente Druten.
• Proactief beleid voor mantelzorg woningen, dus ook woningsplitsing toestaan om mantelzorgwoningen mogelijk te maken.
1.4 Sport
Investeren in sport is een investering in de toekomst! Kernachtig Druten is trots op de bloeiende verenigingen met haar vele vrijwilligers in de gemeente Druten. Dit koesteren wij nadrukkelijk. Een goed sport- en accommodatiebeleid beïnvloedt de leefbaarheid van Druten op positieve wijze. Sporten draagt bij aan een gezonde levensstijl en helpt bij het leggen van sociale contacten. Wij blijven ons daarom sterk maken voor het behoud van de bestaande sportvoorzieningen in alle dorpen.
Druten krijgt een nieuwe sporthal annex turnhal, die het Pax Christi College ook voor de gymlessen gaat gebruiken. Deze sporthal wordt verbonden met het nieuwe zwembad, dat ook geschikt is voor gebruik door zorgbehoevende inwoners en voor zwemonderwijs. Veel jeugd maakt gebruikt van de huidige skatebaan op de Gelenberg. Deze moet worden verplaatst naar een andere locatie met nieuwe voorzieningen, om de realisatie van de nieuwe sporthal op de Gelenberg mogelijk te maken.
Kernachtig Druten blijft voorstander van een mountainbike route door het Land van Maas en Waal. Dit komt zowel onze sportieve, als recreatieve en toeristische doelen ten goede. We blijven in gesprek met onze buurgemeenten om dit te realiseren.
Standpunten Kernachtig Druten
• Aanleg van een extra kunstgrasveld voor DIO’30 faciliteren.
• De toegang van de Gelenberg veiliger maken voor fietsers en het parkeerprobleem aanpakken.
• Aanleg nieuwe skatebaan, op een andere locatie, in overleg met de skaters.
• Beweging stimuleren voor alle inwoners door middel van voorlichting en faciliteren van samenwerkingsverbanden tussen sportverenigingen.
• Aanleg mountainbike route door het Land van Maas en Waal.
1.5 Voorzieningen en cultuur
Een gemeente die investeert in sport, cultuur en onderwijs doet het economisch beter en daar willen mensen wonen. Kernachtig Druten wil de komende periode speciale aandacht voor de leefbaarheid in de gemeente door het in stand houden van de voorzieningen op het gebied van recreatie, cultuur, sport en ontspanning voor jong en oud. Dit moet voor alle verenigingen, binnen alle dorpen, op gelijke wijze. We willen dat er jaarlijks €10.000 per dorp wordt gereserveerd voor het oppakken van kleine projecten of voor het ondersteunen van buurtverenigingen. De Kernenwethouder, die we willen aanstellen per dorp (zie par. 4.1), kan dit budget beheren.
Cultuur is belangrijk voor inwoners, bezoekers en ondernemers en daarom willen wij laagdrempelig contact met cultuur. Het Agora theater is in combinatie met de multifunctionele Bogerd van grote waarde voor de gemeente Druten en haar inwoners. Naast theater en het filmhuis worden er vele bijeenkomsten en activiteiten georganiseerd. Daarmee is het vanuit cultureel, maatschappelijk en sociaal oogpunt een belangrijke voorziening in Druten, die op steun van de gemeente moet kunnen blijven rekenen. De bibliotheek is een belangrijk ontmoetingspunt voor informatie, educatie en cultuur. We zien het belang van een goed en efficiënt functionerende bibliotheek waar onze inwoners makkelijk binnenlopen. De bibliotheek kan daarom wat ons betreft ook naar het centrum verhuizen. Ook zijn we trots op de Drutense cultuurhistorie en daarom koesteren we ons cultureel erfgoed en onze prachtige monumenten.
Evenementen zorgen voor een bruisend en aantrekkelijk Druten. Kernachtig Druten wil geld en middelen beschikbaar stellen om lokale evenementen te behouden. Daaronder vallen bijvoorbeeld carnaval, de Leste Mert, Dickensdag maar ook de avondwandelvierdaagse, het gala van de Pax, de Dag van Druten, de Kermis in Horssen, de feestweek in Deest, het Oaffers weekend, de Oktoberfeesten en de Oranje feesten in Puiflijk. Een jaarlijks ‘Veerdam Festival’ en een jaarlijkse IJsbaan op het marktplein zijn welkome aanvullingen op de evenementenkalender. Ook willen we een zomers horecaplein voor de cafés De Gouden Leeuw, Vrienden, D’n Optie en Xavé faciliteren, zodat er een bruisend plein ontstaat waarbij op gezette momenten de wegen kunnen worden afgesloten van autoverkeer (kruispunt Hogestraat – Kattenburg).
Dorpshuizen of andere ontmoetingsplekken dienen een centrale plek te houden in de kernen, wij willen daarin blijven investeren. In de discussie over het dorpshuis in Puiflijk vinden we het belangrijk dat het beeldbepalende pand Mulders (zaal de Linde) behouden blijft. Het vestigen van dorpshuis de Lier in dit pand is voor ons een serieuze optie. Daarnaast vinden we het erg belangrijk dat er een goede balans is tussen maatschappelijke kosten van realisatie en het gewenste voorzieningenniveau. We zouden graag zien dat er betere samenwerking is tussen de dorpshuizen in Puiflijk en Druten-Zuid. Immers liggen de Lier en de Doorkijk op loopafstand van elkaar. Ze zouden elkaar kunnen versterken ten goede van inwoners en het beperken van de gemeentelijke lasten.
Standpunten Kernachtig Druten
• Het Agora theater en de bibliotheek voor de inwoners behouden en daarin investeren.
• We blijven pleiten voor een bioscoop in Druten, maar ondernemers moeten het initiatief nemen.
• Geld en middelen beschikbaar stellen om lokale evenementen te behouden.
• Een groot en autoluw horecaplein voor de cafés mogelijk maken bij evenementen of op gezette tijden.
• Het beeldbepalende pand Mulders (zaal de Linde) in Puiflijk moet behouden blijven.
1.6 Onderwijs
Wij vinden het van belang dat onze scholen kwalitatief goed onderwijs bieden. Voor een vitaal en leefbaar platteland en de sociale cohesie in de dorpen, is het voortbestaan van een school van groot belang. Het is goed als een kind in de eigen omgeving naar school kan. Kernachtig Druten staat voor het behoud van een basisschool in ieder dorp. De gemeente moet meer zeggenschap krijgen als een school met sluiting wordt bedreigd.
Technisch onderwijs in Druten is van groot belang voor de zowel de jeugd als voor onze ondernemers. Technisch onderwijs op de Pax moet daarom mogelijk blijven. Om de jeugd enthousiast te maken voor techniek is 6 jaar geleden het Tech-Lokaal opgericht. Wij vinden het belangrijk dat het Tech-Lokaal haar werkzaamheden kan voortzetten. We wonen langs de rivier en willen jongeren ook laten opgroeien ín en mét de natuur. De scholen en IVN (Instituut voor natuureducatie en duurzaamheid) moeten hierin samen optrekken. Ook de hengelsport kan een belangrijke bijdrage leveren om meer jongeren de natuur in te krijgen en ze zo vaker uit de digitale wereld te laten stappen.
Standpunten Kernachtig Druten
• Een basisschool in elke kern behouden is van groot belang, ook wanneer het leerlingenaantal beperkt is.
• De gemeente moet in het Tech-Lokaal Maas & Waal blijven investeren.
• Cultuureducatie in samenwerking met het Agora theater en scholen stimuleren wij.
• Activiteiten van scholen, IVN, hengelsportverenigingen en andere partijen, gericht op het kennis laten maken van jeugd met de natuur, willen we ondersteunen.
1.7 Veiligheid
Hoewel de gemeente Druten een relatief veilige gemeente is, vinden wij dat onze veiligheid serieuze aandacht moet blijven krijgen. De veiligheid van alle inwoners móet gewaarborgd zijn. Eigendommen moeten worden gerespecteerd, geweld en drugsoverlast accepteren we niet, maar ook de dagelijkse rit naar school, werk of het sporten moet veilig zijn.
Betere handhaving van de openbare orde en regelgeving is een noodzaak voor een veilig Druten. De politie moet voor inwoners zichtbaar en vindbaar zijn, niet alleen in noodsituaties. De politie moet ook optreden tegen snelheidsduivels; de grootste ergernis van onze inwoners vanwege het gevaar dat zij aan een ander veroorzaken. Ook moet sneller en met gezag worden ingegrepen bij drugsoverlast. Wij zijn voorstander van een lik-op-stukbeleid om verdere overlast te voorkomen. Ondermijning en drugshandel moeten met harde hand worden aangepakt en verdienen prioriteit. Onze jeugd mag niet met deze criminaliteit worden geconfronteerd en worden verleid om het verkeerde pad op te raken.
Maar veiligheid houdt voor ons meer in dan alleen maar meer ‘blauw’ op straat. Wij zijn voorstander van lokaal geborgde BOA’s , als aanvulling op de taken van de politie. Ook de inzet van straatcoaches in de weekenden om jeugdoverlast tegen te gaan, de jongerenwerker en andere preventieve middelen willen wij blijven continueren.
Tegen de overlast van hanggroepen moet worden opgetreden. De ouders van de hangjeugd zien we in eerste instantie als partner om de overlast van hun kinderen te beperken. Maar in het geval van schade en vandalisme, zullen de kosten voor het herstel samen met een fikse boete worden verhaald op diegenen die dit veroorzaken of hun verantwoordelijken.
Standpunten Kernachtig Druten
• Ondermijning en drugshandel moeten worden verbannen. Ook een coffeeshop past niet in Druten.
• Strengere aanpak hardrijders. Snelheidscontroles binnen de bebouwde kom worden gericht ingezet om de verkeersveiligheid te vergroten.
• Camera’s op het Trefpuntplein Deest om vandalisme tegen te gaan.
• Meer en betere voorlichting door de politie aan ouderen ter voorkoming van inbraak en insluiping in de woning.
• De inzet van BOA´s en straatcoaches continueren en optimaliseren.