3. Financiën en Economie

3.1 Ondernemers en Agrariërs
In Druten wordt niet alleen gewoond, maar ook volop gewerkt. Druten moet een gemeente blijven met een aantrekkelijk klimaat om te wonen en te werken. Een goede samenwerking tussen gemeente en ondernemers is van groot belang. We willen Druten naar een hoger economisch niveau tillen.

Nu de kavels op bedrijvenpark Westerhout-Zuid allemaal zijn verkocht, willen we onderzocht hebben of er meer behoefte is aan grond om zowel nieuwe als lokale bedrijven de ruimte te bieden om zich te vestigen.

Onze doelstelling is het versterken van de economische structuur van Druten, het stimuleren van de werkgelegenheid en het verbeteren van het bedrijfsklimaat. Het midden- en kleinbedrijf is dé banenmotor van de gemeente. Als het goed gaat met de lokale ondernemers, dan gaat het goed met de gemeente en de gemeenschap.

De centrummanager in Druten speelt een belangrijke rol in de ambitie om een goed winkelaanbod te behouden, de versterking van het ondernemersklimaat en de promotie van Druten als een bruisende gemeente. Detailhandel zien wij bij voorkeur gevestigd in het centrum.

Het land van Maas en Waal, is de afgelopen decennia door de agrariërs gevormd en is ook beeld bepalend voor onze gemeente. Vandaag de dag staat de landbouw- en veeteeltsector onder grote maatschappelijke druk. Er is terecht veel aandacht voor gezondheid- en milieuaspecten. Daarentegen moeten ondernemers kunnen ondernemen. Wij vinden dat de belangen van agrariërs en omwonenden in balans met elkaar moeten worden afgewogen. We

hebben veel waardering voor de boeren, zij vormen één van de belangrijkste pijlers in ons rivierenland, maar vinden ook dat de grenzen van de intensieve veehouderij zijn bereikt. Voor de boeren moet er wel ruimte zijn voor nevenactiviteiten op het gebied van recreatie, toerisme, natuurbeheer of andere bedrijvigheid, waaronder schone energieopwekking. Zonnepanelen horen hierbij, asbest van het dak en de zonnepanelen erop.

Standpunten Kernachtig Druten
• We willen onderzoeken of er meer behoefte is aan bedrijventerreinen nu Westerhout-Zuid vol is.

• Kernachtig Druten wil de leegstand in het centrum voorkomen en zal blijven zoeken naar creatieve oplossingen om leegstaande panden te vullen.


• De centrummanager voor Druten behouden.


• Lokale ondernemers krijgen een eerlijke kans bij gemeentelijke aanbestedingen.


• De agrarische ondernemers krijgen de ruimte voor nevenactiviteiten op het gebied van natuurbeheer of andere bedrijvigheid.

3.2 Werk en Inkomen

Het is de verantwoordelijkheid van eenieder om zo veel mogelijk zelfredzaam te zijn en geboden kansen zo goed mogelijk te benutten. Iedereen die kan werken moet dit vooral ook doen, want alleen structureel werk biedt echt toekomstperspectief. Het hebben van werk is van groot belang voor mens en samenleving. Werk zorgt voor sociale contacten en verbinding. Werk leidt tot zelfstandigheid en eigenwaarde. Wij willen daarom ook de mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan werk helpen. De beste sociale voorziening is volgens Kernachtig Druten een betaalde baan. Wie in een uitkeringssituatie belandt, moet daarom zo snel mogelijk weer aan het werk. Mensen die echt niet kunnen werken, verdienen een vangnet. Ook mensen die hun baan kwijtraken, verdienen een tijdelijk steuntje in de rug om snel weer aan de slag te kunnen. Het verliezen van je baan is al ingrijpend genoeg.



Waar nodig zorgt de gemeente Druten voor inkomensondersteuning en ondersteuning bij re-integratie. Re-integratie dient maatwerk te zijn, efficiënt en effectief. Dat betekent ook dat re-integratie trajecten alleen dan moeten worden aangeboden als dit zinvol is.

Nog te vaak zijn bedrijven niet op de hoogte van het bestaan van het ‘Werkbedrijf” en met de mogelijkheid om subsidie te krijgen voor het in dienst nemen van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Hieraan moet meer publiciteit worden gegeven via kanalen die geschikt zijn om bedrijven in onze gemeente te bereiken.

Standpunten Kernachtig Druten

• Onderzoek eigen “werkbedrijf”, om mensen uit de bijstand sneller en zo veel mogelijk lokaal aan de slag te laten gaan.


• Aanbieden van re-integratie trajecten, alleen als dit zinvol is.

• Betere voorlichting over mogelijkheden van het Werkbedrijf, o.a. uitleg subsidie opties voor het in dienst nemen van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

3.3 Toerisme en recreatie
Recreatie en toerisme zijn belangrijke dragers van onze lokale economie. Investeer in toerisme, samenwerken met onze buurgemeentes om Maas en Waal als streek “op de kaart te zetten” is ons pleidooi. Wij willen dat de gemeente recreatieve ondernemers stimuleert en pleiten voor een ruime recreatieve openstelling van de natuur in de uiterwaarden en de binnendijkse natuurgebieden. Indien natuurwaarden bedreigd worden door “wetsovertreders” stimuleren wij actieve handhaving om de belangen van natuur en recreatie te beschermen.

Onze streek kenmerkt zich natuurlijk door de 2 grote rivieren, haar rivierplassen en de uiterwaarden. Deze lenen zich bij uitstek voor toerisme. Fietsers, wandelaars, vogelaars, waterrecreanten en vissers zijn van harte welkom op en rond onze wateren! Kernachtig Druten vraagt deze periode ook aandacht voor de hengelsport, een miljoen Nederlanders voetballen, maar anderhalf miljoen mensen vissen. De mogelijkheden om op- en rond het water te komen moeten daarom beter worden ontplooid. Een rondje lopen door de Afferdense en Deestse Uiterwaarden kan, maar met twee extra loopbruggen over de nevengeul kunnen er meer en kleinere ommetjes (rondjes) gelopen worden over vaste wandelpaden i.p.v. te struinen door de natuur. IVN ondersteunt ons hierin. Een wandeling rond de Uivermeertjes blijft ook een alternatief, een extra oversteek vanuit Deest is wenselijk en draagt bij aan het wandelplezier in onze gemeente. Wij vragen aandacht voor de ‘steengoed’ wandeling, een route langs de Drutense monumenten en kunstwerken die herinneren aan de steenfabriek van Dericks & Geldens.

Standpunten Kernachtig Druten
• Maas en Waal moet dé toeristische streek van de toekomst worden. Om dit bereiken moeten we samenwerken met de buurgemeenten en willen we financieel investeren in promotie van onze mooie streek.

• De wandel mogelijkheden door de Afferdense en Deestse waarden uitbreiden door de aanleg van twee extra bruggen over de nevengeul.


• Promotie en budget beschikbaar stellen voor de ‘steengoed’ wandelingen.


• Extra oversteek vanuit Deest naar de Uivermeertjes.


• Meer zitbankjes op de Waalbanddijk.


• De trailerhelling voor boten in Deest moet verder worden ontplooid en beter worden beheerd. Dit kan vissers en andere waterrecreanten trekken.